Etusivu
Historia
Luonto
Tapahtumat
Kartta
Vuokraa & Maksut
Yhteystiedot

Blogi
Valokuvagalleria
Tila
 

HISTORIA, >>SIVU 2>>

   Karhonsaaren huvilat ovat peräisin saaressa toimineen höyrysahan ajalta. Keltainen huvila rakennettiin vuonna 1901 sahanjohtajan asunnoksi, punainen huvila kaksi vuotta myöhemmin sahanjohtajan anopin kesähuvilaksi. Huviloiden rakentamisen aikaan sahan omistivat Gustav Raninin perilliset. Saaren vanhin rakennus on Karhonsalmen rannalla sijaitseva tiilinen kuivaamo, ainoa rakennus, joka itse sahasta on jäljellä.

Pohjois-Savon ensimmäinen höyrysaha aloitti toimintansa Karhonsaaressa vuonna 1875. Sahan ehti 35 toimintavuotensa aikana olla neljä omistajaa. Sen perusti Juankosken ruukin ja sahan omistaja Jacob Jernberg. 1900-luvun alussa Karhonsaaren sahasta oli kasvanut Kuopion kihlakunnan suurin: vuonna 1910 siellä oli töissä 225 henkeä. Sahan toiminta kuitenkin lopetettiin samana vuonna sen ollessa laajimmillaan. Silloin sahan omisti Oy Halla Ab. Ilmeisesti laskusuhdanne ja pitkät vientikuljetukset tekivät sahan toiminnan kannattamattomaksi. Rautateiden merkitys kasvoi, eikä Karhonsaaren sijainti vesireittien varrella enää ollut yhtä otollinen kuin aikaisemmin.

Kuivaamon lisäksi sahan ajasta muistuttavat raamien rauniot, vanhat tienpohjat, vedenalaiset laiturirakenteet sekä käyttöön kelpaamattomalla puutavaralla täytetty ranta. Sata vuotta sitten kuivaamon ympäristö oli hyvin eri näköinen kuin nykyään: siellä oli saharakennus, vaja, mylly, konehuone, höyrypannuhuone, savupiippu ja viljavarasto. Nykyisen istutustuskuusikon paikalla kuivaamon ja huviloiden välissä oli suuri lautatarha.

Suurin osa Karhonsaaren sahan työläisistä asui Vaajasalon puolella, osa myös Toivalassa. Työläisasutus muodosti Vaajasalon pohjoiskärkeen Karhonsalmen taajaman, joka on edelleen olemassa. Itse Karhonsaaressa asui sahan lopettamisen aikoihin 27 ruokakuntaa eli noin 60 henkeä.

 

AJANKOHTAISTA

Lasten luontoleirit 7-11 –vuotiaille 10.-15.6.

Nuorten luontoleiri 12-15 –vuotiaille 3.-8.6