Etusivu
Historia
Luonto
Tapahtumat
Kartta
Vuokraa & Maksut
Yhteystiedot

Blogi
Valokuvagalleria
Tila
 

HISTORIA, SIVU 2

Karhonsaari rakennuksineen ja metsineen siirtyi Kymi Oy:n omistukseen Halla-yhtiön oston myötä vuonna 1916. Saari toimi metsänhoitajien kesänviettopaikkana 1960-luvulle saakka. Tämän ajanjakson alusta on peräisin myös saaressa sijaitseva arboretum. Keltaisessa huvilassa (joka tosin oli silloin valkoinen) lomaili ylimetsänhoitaja perheineen, punainen taas oli aluemetsänhoitajan käytössä.
Saaressa oli myös kaksi muuta aluemetsänhoitajien käytössä ollutta huvilaa sekä tilanhoitajan asunto ja maatalousrakennuksia. Tilanhoitaja asui saaressa ympärivuotisesti, ja tilalla oli yli 11 hehtaaria peltoa, lehmiä, hevosia, lampaita ja siipikarjaa. Maatalouden loputtua 1960-luvulla pellot istutettiin kuuselle. Vuonna 1879 alkanut säännöllinen laivaliikenne Karhonsaareen loppui vuonna 1957.
1960-luvun loppupuolella huvilat siirtyivät ilmeisesti Kymi-yhtiön yleiseen virkistyskäyttöön, mutta niiden käyttö hiipui. Kun Karhonsaari päätyi Kuopion kaupungin omistukseen maanvaihdon seurauksena vuonna 1982,  huvilat olivat olleet tyhjillään toistakymmentä vuotta, ja ne olivat kärsineet kunnossapidon puutteesta ja vandalismista.

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) vuokrasi punaisen huvilan ja 1950-luvulla rakennetun rantasaunan käyttöönsä vuonna 1983. Vuonna 1988 seurasivat keltainen huvila ja kuivaamo. Vuonna 2008, kun KLYY:n vuokrasopimus kaupungin kanssa umpeutui, kaupunki halusi myydä huvilat. Ostajaksi tarjoutui Savo-Karjalan Luontopiiri (SaKa), joka on järjestänyt huviloiden pihapiirissä lasten ja nuorten luontoleirejä jo parinkymmenen vuoden ajan ja ollut muutenkin huviloiden aktiivinen käyttäjä. Rakennukset siirtyivät SaKan omistukseen syyskuussa 2009. Luontoleirien, talkoiden ja retkien järjestäminen saaressa jatkuu, ja rakennuksia kunnostetaan.

Ensimmäinen maininta Karhonsaaresta on kahden sadan vuoden takaa, Suomen sodan ajalta. Kesällä 1808 Ruotsin armeijan Savon prikaatin tukikohta sijaitsi mantereen puolella Toivalassa, ja Karhonsaaren korkeat kalliot olivat hyvä tähystyspaikka, joilta todennäköisesti seurattiin venäläisten joukkojen liikkeitä. Kalliojyrkänteen päällä sijaitsevat, Sandelsin kiviksi kutsutut lohkokivipöydät ovat kuitenkin uudempia  - ehkä sopivan muotoisia porakiviä oli jäänyt yli huviloiden rakennustyömaalta, ja ne tuotiin kalliolle kesänviettäjien huviretkipaikaksi?

Suomen sodan tapahtumista on saanut alkunsa myös tarina Hildegardista, punaisessa huvilassa kummittelevasta kalastajan vaimosta, joka raahautuu ylös huvilan jyrkkiä portaita ja tunnustelee portaissa kulkijoiden nilkkoja omia katkenneita jalkojaan etsien.

AJANKOHTAISTA

Lasten luontoleirit 7-11 –vuotiaille 10.-15.6.

Nuorten luontoleiri 12-15 –vuotiaille 3.-8.6